Jak si udělat vlastní moře

Kdo by alespoň trošku nezatoužil po pár dnech strávených u moře. Pokud máte svůj vlastní bazén, tak si toto přání alespoň částečně můžete splnit, a to úpravou vody ve svém bazénu díky solnému roztoku (chlorid sodný). Pokud si pořídíte solonizační jednotku (někdy se setkáte s výrazem salinizační jednotka – měřítko slanosti je označováno jako „salinita“) , údržba vody bude velice jednoduchá, neboť ji zvládne jednotka sama, postačí pouze do bazénové vody přimíchat dané množství soli. Díky solným roztokům dostanete aktivní chlór, který dokáže zabránit organickému znečištění, působí příznivě na pokožku a navíc nevydává nepříjemný zápach jako běžné chlorové tablety. Tímto způsobem lze také plnohodnotně nahradit běžnou bazénovou chemii, úspora je až 85%.
Druhů soli je mnoho, je to vlastně sloučenina, jejímž základem je voda z oceánů nebo moří, sůl je tak získávána z moře vysoušením a krystalizací. Pokud takovou sůl přidáte do běžné bazénové vody, měli byste se vyhnout tomu, aby byla voda znečištěna organickými látkami.
hladina moře
Pokud se rozhodnete pro salinizační jednotku, nesmíte opomenout, že sůl jako taková může způsobit korozi a tím poničit nejen samotný bazén, ale i další příslušenství, doporučuje se si předem zjistit, jak jsou jednotlivé materiály vůči korozi odolné. Vyhnout byste se také měli přidání běžně používané soli, ta růstu řas zabránit nejen nedokáže, ale reálně hrozí i zničení filtračního čerpadla, používat lze tedy jen speciální sůl k tomu určenou.
hrst soli
Cena salinizační jednotky se pohybuje kolem 20 000,- Kč, 25 kilogramů soli vyjde přibližně na 280,- Kč, zrnitost mořské soli je 1 – 2 mm a doporučuje se 3 až 6 kilogramů/m3. Při výběru solinátoru byste měli vybrat ten, který je určený pro použití soli. Sůl můžete použít i bez solinátoru, ale nebude fungovat jako čističe bazénu, jediným efektem bude slaná voda.